Smaki & Smaczki

English title: Tastes & Tidbits

Rezultaty projektu

Były smaki potraw regionalnych, smaczki przekąsek własnoręcznie przyrządzonych i zdrowe smakołyki zamknięte w słoiku. Tak najkrócej można byłoby opisać czwartą edycję projektu polsko – ukraińskiej wymiany pod hasłem „Smaki & Smaczki”, zrealizowaną przez cztery partnerskie szkoły. W projekcie uczestniczyło w sumie z opiekunami 40 osób. Młodzież realizowała działania główne w miejscowości Kamionki Małe pod Toruniem. Głównym celem projektu była wymiana doświadczeń i tradycji kulinarnych swoich regionów. Uczestnicy podczas czterotygodniowego pobytu na Kujawszczyźnie poznali zasady zdrowego żywienia. W trakcie warsztatów kulinarnych skomponowali z 4 składników swoje autorskie przekąski. Zaprezentowała filmy nagrane podczas zajęć przygotowawczych z przygotowywanych potraw. Ponadto uczestnicy podzielili się sekretnymi przepisami babć na regionalne przysmaki, również te zamknięte w słoiku. Wspólne gotowanie i degustacje nie tylko zintegrowały grupę, ale dzięki temu uczestnicy nawiązali nowe przyjaźnie, poznali różnorodność kulturową, inspirujące osoby, a wszystko w formie świetnej zabawy. Nie mogło również zabraknąć aktywności fizycznej, ćwiczeń na świeżym powietrzu i spaceru integracyjnego wokół jeziora Kamionkowskiego. Okazało się, że tradycje kulinarne w Polsce i na Ukrainie mają wiele wspólnych korzeni. W Toruniu zapoznali się z legendami oraz uczestniczyli w grze miejskiej „Toruń porusza”, mogli nauczyć się pieczenia i dekorowania staropolskich pierników. dodatkowo podziwiali Toruń płynąc statkiem po Wiśle. W Bydgoszczy młodzież realizowała grę miejską „miasto nad Brdą” oraz odszukała przepisów na chleb ziemniaczany. Wcieliła się również w rolę aptekarzy i tworzyła niepowtarzalne mieszanki herbat. W Muzeum Mydła i Historii brudu samodzielnie wykonała glicerynowe mydełka, zaś w muzeum Piśmiennictwa i Drukarstwa w Grębocinie uczestnicy czerpali papier, pisali oryginalnym gęsim piórem, przygotowując się do stworzenia książki kucharskiej. Uczestnicy zorganizowali ognisko i pieczenie kiełbasek oraz zabawy taneczne. Spontanicznie nagrali film z działań głównych projektu. Na zakończenie działań głównych młodzież otrzymała certyfikaty, opracowane przez siebie podkładki z przepisami oraz polsko – ukraińskie książeczki kucharskie. finalnym efektem projektu jest polsko – ukraińska książka kucharska „Smaki & Smaczki. Z przepisów naszych babć i nie tylko”. Dzięki pracy w międzynarodowej grupie projektowej młodzież kształtowała kompetencje językowe oraz odpowiedzialność za realizację podjętych działań. Okazało się , że pod określeniem „wokół stołu” kryją się nie tylko kulinarne działania ale wiele aspektów życia i tradycji „małych ojczyzn”.

Program

Polsko-Ukraińska Rada Wymiany Młodzieży

Organizator

Fundacja "Otwarta Szkoła"

Fundacion 'The Open School"

Partner

1. Feliks Fabiani high School No 1 in Radomsko2. Rivne Lyceum 14 of Rivne city Council3. Rivne Lyceum Leader

1. Feliks Fabiani high School No 1 in Radomsko2. Rivne Lyceum 14 of Rivne city Council3. Rivne Lyceum Leader

Kraj realizacji projektu Polska
Miejsce działań Kamionki Małe
Kraj finansujący projekt Polska
Liczba dni trwania projektu 7
Liczba uczestników młodzieżowych 36
Liczba liderów / opiekunów 4
Rok realizacji projektu 2024
Wróć do bazy projektów